donderdag, juni 18, 2015

Tijdloze Schrijfsels van Lilian Gijsbers - De Rol van Intuïtie


Tijdloze Schrijfsels van Lilian Gijsbers
De Rol van Intuïtie
 
Als je gaat kijken naar de manier waarop bij veel mensen beslissingen tot stand komen, dan blijkt intuïtie daarin een grote rol te spelen. Is een bepaalde persoon betrouwbaar? Is dit product geschikt voor mij? Zou ik me in dit huis thuis voelen? Het zijn van die momenten dat het geen zin heeft om lang te redeneren. Je zult af moeten gaan op je gevoel.
Intuïtie speelt daarnaast in het bedrijfsleven, ondernemers met een goede intuïtie zullen sneller en beter kunnen beslissen over belangrijke onderwerpen. Maar ook een politieagent dient een goed gevoel voor intuïtie te hebben. Hij moet mensen kunnen inschatten, omdat het anders in sommige gevallen mensenlevens kan kosten. Je hoort ook vaak dat agenten een soort antenne hebben ontwikkeld om snel aan te kunnen voelen hoe de situatie is en of deze zal escaleren.
Maar wat is intuïtie dan eigenlijk? Het is een gevoelsmatige beslissing, die niet op basis van redenering tot stand komt. Maar hoe komt een dergelijke beslissing dan wel tot stand? En vooral, waar komt deze beslissing tot stand. Hoe komt het dat sommige mensen feilloos aanvoelen of iemand liegt? In feite moeten we concluderen, dat als deze kennis niet op basis van rationele overwegingen beschikbaar komt, er dus sprake is van kennis die spontaan uit het onbewuste boven komt. En dat is erg interessant, want het blijkt dat de informatie uit intuïtie vaak correct is en feilloos kan worden toegepast in uiteenlopende situaties. Dit kan dus impliceren, dat we beter functioneren als we vertrouwen op intuïtie. Het is een aangeboren gevoel van zekerheid die elk mens ter beschikking staat.
Als je navraag gaat doen bij een groot aantal mensen, dan kan iedereen in zijn leven wel een handvol momenten opnoemen, waarin hij op basis van intuïtie beslissingen heeft genomen. En als je vervolgens vraagt hoe belangrijk die beslissingen zijn geweest op de loop van het leven, dan zal in 9 van de 10 gevallen duidelijk worden dat ze erg dankbaar zijn dat ze het voorgevoel niet in de wind hebben geslagen. "Als ik toen die beslissing niet had genomen, dan was mijn leven heel anders gelopen." Andersom speelt het ook, dat mensen niet op hun intuïtie hebben vertrouwd en daar behoorlijke spijt van hebben gekregen.

Blijkbaar heeft iedereen dus wel eens ingevingen. Je ontvangt kennis uit een onbekende bron en dat kan gezien worden als een vorm van helderziendheid. Een mooi voorbeeld hiervoor is liefde op het eerste gezicht. Alsof je vooraf al weet dat jouw partner voor je geschapen is. De term soulmate kent iedereen. Het zijn van die unieke situaties waarin twee mensen zo goed bij elkaar passen, dat ze als een vanzelfsprekendheid samen één lijken te vormen. Het vreemde van deze connecties tussen twee mensen is, dat ze binnen luttele seconden weten dat die band tussen hen twee bestaat. Op het moment dat ze elkaar ontmoeten kunnen ze aanvoelen dat het zo moest zijn.
Als je op deze voorgevoelens gaat vertrouwen, merk je dat je steeds vaker momenten van spontane inzichten krijgt. Je komt ook vaker en sneller de mensen of informatie tegen die je weer verder helpen in situaties die je op dat moment bezig houden. Je intuïtie laat zich echter niet dwingen. Aangezien de informatie uit het onbewuste moet komen, kun je er niet actief over beschikken. En dat is waarom veel mensen dan maar niet meer vertrouwen op hun voorgevoel. Het is namelijk niet altijd op jouw aanvraag beschikbaar. Er zit een proces achter waarvoor geduld, vertrouwen en rust nodig zijn. Hoe harder je probeert iets te “dwingen” in je leven, hoe moeilijker je er zult komen. Het mooie van het hele fenomeen intuïtie is namelijk, dat de informatie of de persoon die je verder kan helpen, op het moment in je leven zal verschijnen als jij daar echt klaar voor bent. Je kunt zelf niet weten wat het juiste moment is en je weet al helemaal niet waar je moet zoeken. Je zult dus daadwerkelijk moeten vertrouwen dat je het zult weten wanneer het moment daar is.
Op het moment dat je antwoord krijgt op jouw diepste vragen en wensen, zul je het onmiddellijk weten. Je krijgt een vreemd gevoel, dat gepaard gaat met rillingen over je hele lichaam en je voelt je daarna enorm bevrijd. En dat is dus een magisch moment. Opeens lijken dan alle puzzelstukjes in elkaar te vallen. Je vindt eindelijk die baan waarin alles vanzelf lijkt te gaan. Alles waar je altijd tegenaan bent gelopen is opeens opgelost en je voelt dat je je plek hebt gevonden. Of je wordt opeens verplicht te gaan verhuizen door een externe situatie. Je wilt eigenlijk helemaal niet weg en voelt je enorm beroerd. En juist op dit moment van een dieptepunt ontstaat een situatie waarin je opeens in een huis komt te wonen waar je al je hele leven op hoopte. Rotsituaties kunnen dus ook een reden hebben. Pas achteraf zul je beseffen dat het ergens goed voor is geweest. Geniet er dan ook van, want het is een cadeautje.
Zo ken ik een geweldig stel, dat twee kinderen had, een schitterend huis, een eigen bedrijf. Alles liep op rolletjes. Plotseling werd de oudste dochter ernstig ziek. Ze had kanker. Ze mochten op kosten van een goed doel naar Amerika, waar ze gratis in een vakantiepark mochten verblijven. Dit park werd geheel gerund door vrijwilligers en werd gesteund met geld van donaties. In dit park hebben zij onder begeleiding van artsen kunnen verblijven met het hele gezin. Hier kwamen alle gezinsleden tot het inzicht, dat hun leven door de ziekte opeens meer inhoud gekregen had.
Het is onwerkelijk, maar door de ziekte van de oudste dochter kwam de vader tot het besef, dat zijn bedrijf eigenlijk helemaal niet meer voldeed aan zijn passie waarmee hij het ooit had opgericht. Het stel vocht een lange tijd met de dochter tegen de ernstige ziekte en beleefden samen moeilijke en intense momenten. De ouders hebben een stichting opgericht die ze naar hun dochter noemden. Zij wilden een les trekken uit hun ellende en begonnen te werken aan de realisatie van een vakantiepark voor zieke tieners.
Ook in Nederland moest er een plek komen, waar gezinnen met een zieke tiener terecht zouden kunnen om een keer echt te kunnen genieten. Even de ziekte op de achtergrond en samen lol hebben in de moeilijke tijden. Ze ontdekten dat er in Amerika zoiets wel was, maar in eigen land nog helemaal niet. En niet elke zieke tiener was sterk genoeg om de reis naar de VS te maken. De stichting kreeg veel voor elkaar. Steun van de overheid, donaties van mensen die ze een warm hart konden toedragen en stapsgewijs ontstond het vakantiepark.
Na een periode van vreselijke teruggang in de gezondheid van hun dochter is ze uiteindelijk gestorven. Ze is slechts 16 jaar oud geworden. En in plaats van bij de pakken neer te gaan zitten is het gezin wat achterbleef zich volledig gaan richten op de oprichting van het vakantiepark. Hun gevoel heeft ze ingegeven dat dit hun doel in het leven moet zijn. Het is het cadeau wat ze aan hun overleden dochter kunnen geven. Het park zal haar naam dragen en in de toekomst gezinnen in een vergelijkbare situatie kunnen helpen bij hun moeilijke weg.
Dit is hoe de wereld in elkaar zit. Door onze moeilijke momenten te overwinnen, zien we dat onze weg ergens goed voor is. Hoe pijnlijk ziekte, je huis kwijt raken, faillissementen of het verlies van een dierbare ook zijn, vaak komt er toch iets goeds uit voort. En dat is waar je jezelf op dat moment op moet richten. Het heeft geen zin om te blijven hangen in ellende en verdriet. Natuurlijk mag je de momenten van verdriet een plek geven en het gevoel laten komen, maar dat moet als doel hebben dat je het accepteert zoals het gekomen is. Door acceptatie krijg je namelijk inzichten in het waarom van de situatie die je overkomen is. Er is namelijk altijd een reden waarom je in moeilijke situaties komt.
Als je voldoende in staat bent om overal een positieve gedachte uit te halen, of het nou iets kleins is of iets groots zoals het oprichten van een vakantiepark voor zieke tieners, het helpt je om in te zien dat het ergens goed voor is geweest. Daarna kun je je leven weer oppakken met je nieuwe doel. Je zult dan ook meer in staat zijn om weer te vertrouwen op een goede toekomst. Want als je het overleefd hebt, wat je ook is overkomen, dan zijn er maar twee opties om verder te gaan. Je blijft hangen in het verleden en gebruikt je wijze les niet, je blijft dan voor altijd getekend door hetgeen je is overkomen, of er is een tweede manie; Je krabbelt op en probeert er het beste van te maken. Je leeft nog en dat alleen al betekent dat er nog een weg voor je ligt die je positief kunt invullen.
Het leert je ook te relativeren. Mensen die iets heftigs hebben meegemaakt, zullen de angst voor een dergelijke situatie in de toekomst overwonnen hebben. Als je overleeft, dan weet je dus ook, dat waar je bang voor bent niet je leven hoeft te beheersen. Je mag het loslaten. En intuïtie laat je vervolgens zien waar je met je geleerde lessen naar toe moet. Volg dat gevoel en laat alles wat achter je ligt doordringen. Stop niks weg, maar zie het onder ogen. Kijk die angst aan in de spiegel en denk bij jezelf dat je in staat bent om die angst voortaan aan te kijken. Alleen door dat te doen zal je sterker zijn en kun je het een plek geven. Na alle moeilijke tijden komt er een tijd dat je weer verder komt.
Door Lilian Gijsbers - 23 maart 2010

Copyright © 2009 - 2015, Lilian Gijsbers. Alle Rechten Voorbehouden.
 
In samenwerking met: Cobie de Haan - http://www.denkmetjehart.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten