donderdag, augustus 09, 2018

“Spiritueel Zijn Betekent Helemaal Niets als Je geen Ruimte voor Anderen Vast Kunt Houden” - 8 Augustus 2018 - Aletheia Luna


“Spiritueel Zijn Betekent Helemaal Niets als Je geen Ruimte voor Anderen Vast Kunt Houden”
8 Augustus 2018 - Aletheia Luna

“Als wij ooit hopen op een diep niveau te groeien en ons authentiek verbonden te voelen aan anderen, moeten wij leren hoe ruimte voor zowel onszelf als anderen vast te houden”
~Aletheia Luna
***Opmerking Cobie: Deze keer geen artikel van eigen hand, maar weer eens een vertaling van een artikel waar ik volledig achter sta. Ook kreeg ik onlangs een email van iemand (je weet wie je bent J) die contact had gehad met haar hogere zelf, en dit hogere zelf raadde haar aan meer tijd te maken voor en daadwerkelijk contact te maken met de mensen die bij haar over de vloer komen. Zoals zo vaak, verscheen dit artikel als een synchroniciteit en antwoord op … zoals dit artikel omschrijft … de ruimte vast te houden voor anderen. Wij, de kloonincarnaties, bezitten, als een erfenis van ons hogere zelf, allemaal een afstandelijkheid of een bepaalde afstandelijkheid jegens anderen. Onze hogere zelven gaan er met ons aan werken om die afstandelijkheid te overwinnen… *** 
*****
Zo … dit is er aan de hand. We mogen Instagram-perfect yoga doen. We mogen voor op z’n minst een uur per dag mediteren. We mogen bidden. Mantra’s opzeggen. Mudras doen. Liefde naar de wereld sturen. We mogen een hele berg kristallen en andere spirituele spulletjes hebben. We mogen uitgebreide dagelijkse rituelen doen, diervriendelijk eten, en iedere maand vasten. We mogen wierrook branden, iedere dag glimlachen, affirmaties opzeggen, en heel veel “Liefde en Licht” of “Namaste” zeggen. We mogen onszelf spirituele zoekers, genezers, empaten, intuïtieven, oude zielen of yogi’s noemen.
Maar naar mijn bescheiden mening, betekent dit alles helemaal geen ene mallemoer als wij geen mededogen kunnen tonen en er voor anderen kunnen zijn.
De Hypocrisie van de Saccharine Spiritualiteit
Allereerst wil ik beginnen met te zeggen dat ik in geen geval onschuldig ben. Ik heb voorheen anderen veroordeeld, een oogje dichtgeknepen, onvriendelijkheid gebezigd, en heb spirituele omleidingen begaan - alles onder het zelf-aangewezen label van ‘spiritueel’ te zijn.
Ik denk dat wij dat allemaal tot de één of andere omvang gedaan  hebben. Dat is waarom ik voel dat het onderwerp van dit artikel zo belangrijk is om te behandelen - hypocrisie is iets waar wij allemaal tot toe in staat zijn. De neiging is latent aanwezig in een ieder van ons. En ik denk dat wij dat allemaal moeten begrijpen en eraan moeten werken om ons daarvan bewust te zijn.
Maar er zijn enige dingen in het leven die ernaar neigen deze hypocrisie te triggeren, het op gang te brengen, en het te verergeren. Ik noem het Saccharine Spiritualiteit - en het is het type van spiritualiteit welke gedefinieerd wordt door een ziekelijke zoete nadruk op de “goede vibraties alleen” en “Liefde en Licht” zonder veel diepte of het rauwe echte leven.
Saccharine Spiritualiteit is het type van spiritualiteit daarbuiten dat het verafgoden omvat van het je “goed voelen” en de “hoge vibratie”, maar actief alles dat negatief en ongemakkelijk is vermijdt, ontkent of ontduikt. Saccharine Spiritualiteit gaat volledig over je bekrachtigd voelen, Zelf-Liefde ontwikkelen en vormen van spiritualiteit vieren die er aan de oppervlakte goed uitzien - maar tezelfdertijd, het een fobie produceert van alles dat te werkelijk, te emotioneel uitdagend, te bloederig en smerig, te “onontwaakt” of te “lage vibratie” is.


En  het neemt niet veel om te zien dat saccharine spiritualiteit meer levend en bloeiend is dan ooit. We kunnen het letterlijk overal zien: op de sociale media, in het echte leven, en in alle spirituele en religieuze sferen.
Ik was voor het eerst getuige van saccharine spiritualiteit opgroeiend in de Christelijke kerk waar ik mee grootgebracht werd. Ik herinner me hoe de kerk één van de vrouwen in de steek liet, passief vermeed en negeerde die gedurende 20+ jaren de kerk bezocht had. De man van deze vrouw werd vervolgd voor kindermishandeling en ging de gevangenis in. Ik was de enige die met deze vriendelijke ziel sprak, ondanks het feit dat wij allen verondersteld werden “broeders en zusters in Christus” te zijn.
Ik zie nu dit type van in de steek laten en hypocrisie in het spirituele rijk.
Ik hoor en ben getuige van zelf-verklaarde gevoelige “empaten” die een buitengewoon gebrek laten zien van gevoel en zelfingenomen oordeel richting anderen.
Ik kijk naar “oude zielen” die elkaar zoals dieren kapot maken.
Ik zie spirituele zoekers die iedere persoon die kritisch denkt buitensluiten en streng reageren.
Ik kijk toe als “genezers” zich haasten om het lijden van anderen te herstellen, negeren, voorspellen of te diagnosticeren.
Ik kijk naar “mediums/mystici/heksen/yogi’s” (* voeg een spiritueel label hier in”) terwijl zij over liefde spreken en iets over zichzelf posten, maar het negeren anderen op een diep niveau te ontmoeten.
Het spijt me. Ik geef er niet om of je een getalenteerde genezer of een getalenteerd medium bent. Ik ben er niet in geïnteresseerd of je een zelf-geïdentificeerde empaat of spirituele zoeker bent. Ik wil niet horen over hoe veel mystieke kracht of intuïtieve bekwaamheid je hebt. Spiritueel zijn betekent geen fluit als jij geen ruimte voor mensen vast kunt houden.
Wat betekent het Vasthouden van Ruimte?
Ruimte vasthouden is zeer eenvoudig. Het betekent volledig aanwezig met een ander persoon te zijn. Ruimte vasthouden geeft een ander de kans om volledig gehoord, gezien en begrepen te worden. Ik spreek niet over het proberen op te lossen van, het geven van advies aan, of de andere persoon onterecht een stempel op te drukken - wanneer ik zeg ruimte vasthouden, bedoel ik het op de meest eenvoudige manier mogelijk: Er gewoon 100% voor de persoon aanwezig te zijn, zonder te proberen hen te veranderen of hen advies op te dringen.
Om een ander mee te maken en volledig ontvankelijk te zijn voor wat zij mee te delen hebben wordt zelden gepraktiseerd. Hoe vaak heb jij je diepgaand gehoord, gezien en begrepen gevoeld door een ander? Hoe vaak is iemand bij je gaan zitten en dat hij/zij oprecht vroeg: “Hé, deel met me wat je voelt” en ruimte voor jou vasthield voor al je vreugde en zorgen? Als jij zoals de meeste mensen bent: zeer zeldzaam.
Het is geen wonder dat de meesten van ons aldus emotioneel uitgehongerd zijn. Het is geen wonder dat de meesten van ons aldus wanhopig zijn om gezien te worden.
In een wereld gevuld met stress, onophoudelijke zaken, emotionele isolatie en zelfingenomenheid, is het ruimte vasthouden voor iemand anders het meest kostbare geschenk dat je kunt geven. Dat is waarom ik zeg dat het spiritueel zijn helemaal geen fluit betekent zonder deze ene belangrijke uitoefening. Wat maakt het uit of je paranormale gaven hebt of kunt mediteren gedurende zes uren aan één stuk door? Wat maakt het uit of je een diepgaande zelfkennis hebt of andere gebieden van bewustzijn, wanneer je wilt, kunt betreden?
Als je deze vaardigheden niet je leven kunt binnen brengen op een nuchtere manier, betekenen zij niets.
Als je hen niet praktisch toe kunt passen in het alledaagse leven, betekenen zij niets.
Als jij je niet met anderen kunt verbinden of geen vriendelijkheid kunt tonen, betekenen zij niets.
Als je niet met iemand kunt gaan zitten en kunt vragen, “Hallo. Hoe gaat het nu echt met je?” en in feite met heel je hart luistert, doe dan zelfs geen moeite.
Waar het op neerkomt, als jouw soort van spirituele zelfingenomenheid en een oppervlakkig goed-gevoel ontkenning van andermans pijn aanmoedigt, is het een verspilling van tijd.
“Jouw pijn, jouw zorgen, jouw twijfels, jouw verlangens, jouw angstige gedachten: zij zijn geen vergissingen, en zij vragen er niet om om ‘genezen’ te worden. Zij vragen erom om vastgehouden te worden” ~ Jeff Foster
Hoe Ruimte voor Mensen Vast te Houden
Het vasthouden van ruimte gaat over het geven van ruimte.
Maar al te vaak springen wij naar het gedeelte waar wij de dingen op willen lossen, instrueren, of de persoon willen genezen - of erger zelfs, de conversatie naar onszelf halen, over onszelf spreken, en de pijn van de andere persoon overtreffen. Maar de waarheid is, dat de meeste mensen (inclusief wijzelf) slechts op zoek zijn naar iemand die met hen wil gaan zitten in al hun vreugde en ellende, en te ZIJN.
Bedachtzame aanwezigheid is de kern van wat het vasthouden van ruimte betekent. Met andere woorden, het vasthouden van ruimte betekent dat wij eenvoudig samen met iemand gaan zitten en hem/haar onze onverdeelde aandacht geven in het kader van vriendelijkheid.  
“Onverdeelde aandacht!?” zou je mogen denken, “Ik heb niet de energie om dat te doen?” Maak je geen zorgen, ik besef dat het vasthouden van ruimte voor anderen niet altijd mogelijk is. Je bent niet alleen. Als je ook maar even zoals ik ben, zijn  je energie reserves zeer gelimiteerd. Dus is het onrealistisch om van onszelf te verwachten altijd ruimte voor anderen te moeten vasthouden, specifiek wanneer we moe, gestrest of ziek zijn. En in dat geval, ben geen martelaar. Zorg voor jezelf, neem een pauze en haal jezelf eruit vandaan. Doe een dutje. Vul je energie reservoir aan.
Maar als je nog steeds worstelt met het vasthouden van ruimte voor anderen, dan zou er een diepere onderliggende kwestie kunnen zijn waar je doorheen moet werken.
Bijvoorbeeld ... heb je vaak het gevoel dat je over anderen spreekt of anderen onderbreekt? Centreren de meeste van je conversaties zich om kwesties, gedachten en gevoelens die jou betreffen? Voel jij je ongemakkelijk wanneer anderen te emotioneel worden? Vind je diepgaande onderwerpen of conversaties ongemakkelijk? Dit zijn allen signalen dat jij geen ruimte voor jezelf vasthoudt. In een dergelijk geval … hoe kan je ruimte vasthouden voor anderen wanneer je geen ruimte voor jezelf vasthoudt?
Als we ooit op een diep niveau hopen te groeien en ons authentiek verbonden willen voelen met anderen, moeten wij leren hoe ruimte vast te houden voor zowel onszelf als anderen.
Dit is hoe we dat doen.
Ruimte vasthouden voor onszelf en anderen:
1. Bedachtzaam afstemmen op jezelf
Hoe kan je ontvankelijk en open naar anderen worden zonder hetzelfde voor jezelf te doen? Je af te stemmen op je gedachten en gevoelens is een uitoefening die bedachtzaamheid genoemd wordt. Het vereist van jou om nieuwsgierig te worden over wat er binnenin jou gaande is. En om dat te doen, zal je moeten vertragen en een beetje moeten ademhalen. Stel jezelf de vraag, “Hoe voel ik me op dit moment?” “Wat voor soort gedachten/verhalen lopen er momenteel door mijn hoofd?” En ook, ben aandachtig naar je lichaam en merk wat voor sensatie of pijn die je ook maar voelt op. Merk eenvoudig op hoe jij je voelt en ga verder met je dag.
2. Ben transparant jegens jezelf
Breng op een authentieke manier tot uitdrukking hoe jij je voelt. Sta jezelf toe om door jezelf gezien te worden. Om dit te doen, pak een schrijfblok of een journaal dat je kunt gebruiken voor je gedachten en gevoelens. Iedere dag te schrijven over waar jij je zorgen over maakt of wat je bezig houdt zal meer duidelijkheid in je leven creëren. Niet alleen dat maar wanneer je van dit therapeutische gereedschap een gewoonte maakt, zal jij je meer emotioneel in evenwicht voelen en in staat zijn om waarlijk ruimte voor anderen vast te houden.
3. Laat opgekropte emoties los
Sta je emoties niet toe zich binnenin jou op te bouwen. Vind gezonde uitlaatkleppen om hen tot uitdrukking te brengen zoals via kunstwerk, intensief trainen, je hart luchten, of eenvoudig een fikse huilbui te hebben. Wanneer wij gemotiveerd zijn  om anderen te “helpen” vanwege de behoefte om onze eigen inwendige ongemak los te laten, zijn wij niet vriendelijk/aardig. Zijn wij niet meevoelend/inlevend. Dat zijn wij dan gewoonweg niet. In plaats daarvan, gebruiken wij anderen als een manier om ons beter over onszelf te voelen. Een veilige vorm van je hart luchten zal je in staat stellen om kalm en gecentreerd genoeg te zijn om medelevende oplettendheid ten toon te spreiden voor jezelf en anderen.
4. Leer om meer te luisteren dan te praten
Maak je de kunst van het luisteren meester. Als je iemand bent die het gewoon is om maar weg te kletsen, experimenteer met stil te zijn en anderen toe te staan te praten. Hoe voel jij je wanneer je zelf niet zoveel praat? Je zou een gevoel van opluchting kunnen voelen, of anderszins, zou jij je ongezien en genegeerd kunnen voelen. Schrijf over deze gevoelens. Als jij je ongemakkelijk voelt met anderen toe te staan meer te spreken dan jezelf, stel jezelf dan de vraag, “Waarom?” Op welke manieren ben je van anderen afhankelijk om gezien en begrepen te worden, in plaats van jezelf? Het uitoefenen van actief luisteren omvat het maken van oogcontact, anderen ononderbroken te laten spreken, aangevend dat je begrijpt waar zij het over hebben, en te luisteren zonder oordeel.
5. Laat je gedachten als water zijn
Luister naar andere mensen zonder reacties in je gedachten te vormen. Hoe vaak heeft iemand iets interessants met je gedeeld, en dat je de rest miste van wat zij vertelden omdat jij te druk was met het construeren van een slim/inzichtvol antwoord? Het is het proberen van de ruimtes in de conversaties op te vullen met gedachten. Want welbeschouwd, denkt onze geest ongeveer 800 woorden per minuut, vergeleken met de 125-150 woorden die wij per minuut spreken. Maar experimenteer met heel je hart te luisteren naar wat iemand zegt. Als gedachten in je hoofd komen, focus jezelf dan zachtjes opnieuw op wat de persoon zegt. Dan, nadat de persoon opgehouden is met praten, geef jezelf een paar seconden om je gedachten te ordenen, en dan reageer je. Ik beloof je dat jouw antwoord veel meer betrokken en interessant is voor de andere persoon omdat je alle nuances en details verzameld hebt (in plaats van te vroeg een antwoord te vormen).
6. Laat mededogen jou begeleiden
Het doel van ruimte voor een ander vast te houden is niet om een heilige te zijn. Het is niet om een martelaar te zijn. Het is niet om onderhouden te worden of karmische punten te krijgen. Het vasthouden van ruimte voor een persoon is een handeling van mededogen, een expressie van liefde voor een ander menselijk wezen. Het zorgt er niet alleen voor dat jij je goed voelt, maar het zorgt er ook voor dat de andere persoon zich gezien, gehoord en begrepen voelt. Wat zou er nu kostbaarder kunnen zijn dan dat?
7. Oefen met een vriend of familielid
Een gemakkelijke manier om ruimte vast te houden is om ieder week tijd met iemand die jou na staat in te plannen, en om bedachtzame aanwezigheid met elkaar uit te wisselen. Merk op hoe het voelt om volledig door iemand anders ontvangen te worden. Stel je voor dat op een regelmatige basis aan anderen te geven!
8. Ken je grenzen en neem zelfverantwoordelijkheid
Ben je moe, humeurig, overweldigd of anderzins onbekwaam van het vasthouden van ruimte voor een ander? Ontspan. Het is normaal en 100% oké om je op die manier te voelen. Maar verzeker jezelf ervan dat je verantwoordelijkheid neemt over hoe jij je voelt.
Laatste Gedachten
Het vasthouden van ruimte voor anderen betekent niet dat je een watje, deurmat of onnoodzakelijk onderdanig persoon moet zijn. Soms zal je meer ruimte voor jezelf vast moeten houden dan voor anderen. Soms zal je lange levensperioden binnengaan waarin je niet in staat bent veel samen met anderen te zijn. Dat is normaal. Niet iedereen kan zijn zoals Eckhart Tolle 24/7. Dus doe het meedogende ding en stel een grens in. Leer om vriendelijk nee tegen anderen te zeggen en daar Oké mee te zijn. Als iemand overdreven kleverig of behoeftig wordt, ben assertief, trek duidelijke grenzen, en stap op een ferme maar liefdevolle manier weg. Het is oké om selectief te zijn aangaande voor wie je ruimte vasthoudt, specifiek als je de ander niet aardig/leuk vindt en worstelt om aanwezig bij hen te zijn (Hé, we zijn allemaal mens!)
Je zou ook weinig tijd kunnen hebben, maar toch wensen ruimte voor iemand anders vast te houden. In dit geval, leg aan de ander uit dat je slechts een paar minuten te besteden hebt, of spreek een andere tijd en plaats af om de ‘schade’ in te halen.
Denk eraan, het vasthouden van ruimten moet vanuit een plaats van mededogen en het verlangen komen om anderen te helpen gezien, gehoord en begrepen te worden. Als je het uit verplichting of vanuit druk doet, zet dan een stap terug. Verander de koers. Doe iets anders.  
Het meest belangrijke ingrediënt voor het vasthouden van ruimte voor iemand anders is de bekwaamheid om ruimte voor jezelf vast te houden. Door oprecht tijd te nemen om met heel je hart te luisteren naar je innerlijke gedachten en gevoelens, zal je beter beslagen ten ijs doen komen om hetzelfde aan anderen te geven.
Spiritualiteit is niet alleen maar het leren van onszelf te houden. Het gaat ook over het leren van die liefde en zorgzaamheid uit te breiden naar anderen op een  nuchtere manier. Eén van de beste en gemakkelijkste manieren om dat te doen is door eenvoudig naar anderen te luisteren. Je hoeft hen niet altijd pep-talks te geven. Je hoeft je niet altijd te haasten om hen een oplossing voor hun problemen voor te schrijven. Vaak, wat de mensen het meest nodig hebben is gewoon iemand die ontvankelijk genoeg is om eenvoudig zonder oordeel te luisteren.
Om volledig gezien, gehoord en begrepen te worden in de aanwezigheid van een andere levende ziel is één van de meest genezende krachten in de wereld. Ik hoop dat je de tijd neemt om deze gave met anderen te delen.

Vertaling: Cobie de Haan - http://www.denkmetjehart.blogspot.nl/

10 opmerkingen:

 1. Dank je wel voor dit mooie bericht.
  Gr Richard

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel erg druk en moe. Het proces gaat verder en nieuwe waarheden, begrippen en wetenswaardigheden komen dagelijks door. Dankjewel voor ernaar te vragen hoe het met me gaat.

  Ik weet dat ik langdurig afwezig ben, en dat heeft uiteraard een reden. Een reden waar ik nu niet dieper op in ga omdat het daarvoor gewoon te vroeg is. Persoonlijk vraag ik me af of ik nog nieuwe informatie door moet gaan geven of dat de HZ'en dit op een persoonlijke basis met hun incarnaties moeten gaan doen.

  Nogmaals, dankjewel voor je belangstelling....

  In Liefde,
  Cobie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een heel mooi artikel waar heel veel wijsheid in staat. Ik weet dat ik hier nog wel wat te verbeteren heb, meer luisteren dan praten. Je dit gaat echt altijd te gemakkelijk dat je gaat praten terwijl luisteren zoveel heilzamer is. Ik ben zelf ook altijd heel blij als iemand naar mij wil luisteren.
  Ik heb een geweldige moeder die dit haar lange leven altijd voor mij heeft gedaan en ik ben haar heel dankbaar hiervoor. Nu de laatste tijd zijn de rollen omgedraaid en probeer ik zelf naar haar meer te luisteren, Maar het blijft een aandachtspunt....
  Cobie neem je tijd om bij jezelf te zijn en te blijven, het is belangrijk om voor jezelf te kiezen en we gaan allemaal door een proces wat bij iedereen weer op een andere manier uitrolt.
  Veel liefs, groetjes Laura

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Pittig op moment he. De nacht voor de dageraad is het donkerst. Alles komt in het LICHT. Het gaat niet alleen om kennis. Voelen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. lieve Cobie,

  Dank je wel voor al hetgeen je op dit blog hebt geplaatst vanuit jouw liefde wie jij bent met allen die ook een deel van je uitmaken waar dan ook. Wat een wondervolle sprankelende reis met ups en downs maar vooral met veel inzichten die het 'leven' hier de moeite waard maakt om te 'leven' met veel hulp vanachter de zgn 'sluier' maar ook wederom een ontdekkingsreis wat we eigenlijk 'weten' vanuit onze eigen kern en wat resoneert. Een dikke knuffel en heel veel liefs
  Madeloes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lieve Cobie, dank je wel voor dit artikel. Het slaat de spijker op de kop. Juist in deze tijd van zoveel onwaarheden is het aangaan van een werkelijk kontakt zo waardevol en trekt alles is het juiste perspektief. Dit is precies waarom het gaat. Ik was er juist mee aan het oefenen voordat ik dit artikel las omdat het echt kontakt hebben met iemand je laat voelen en beleven waar het werkelijk omgaat. Dank je wel en liefde en oprechte aandacht toegewenst.

  BeantwoordenVerwijderen