vrijdag, december 02, 2016

Er is Niets Zwaks aan Kwetsbaar te Zijn - 2 December 2016 / Jamie Varon


Er is Niets Zwaks aan Kwetsbaar te Zijn
2 December 2016 / Jamie Varon

Gedurende jaren, probeerde ik aan het oplossen van mijn eigen problemen te ontsnappen. Ik weerstond de waarheid over hoe ik me voelde, wat ik wilde, en wie ik was. Ik had geleerd hoe mezelf zo goed te vermijden dat ik me comfortabel voelde om me te verbergen, te pretenderen, niet te zeggen wat ik bedoel, om niet waar te laten zijn wat waar was.
Wanneer ik nadacht over mezelf open te stellen, mezelf te genezen, voorwaarts te gaan, naar mezelf te luisteren - voelde het allemaal zwak aan. Ik had zoveel tijd gespendeerd met het opbouwen van een gevoelloos leven, muren optrekkend om mezelf veilig te voelen, en ook in mijn geest - dat was kracht. Het was sterk om nooit beïnvloed te worden/betrokken te raken, om nooit emoties te voelen, om het leven klein genoeg te houden zodat het me niet zou overweldigen. Dat voelde als kracht - manipulatie voelde als kracht; afstand van anderen voelde als kracht; en het nooit verraden van wat voor type van kwetsbaarheid dan ook voelde aan als kracht.
Wat ik echter leerde toen ik niet langer de energie meer kon weerstaan dat het nam om al deze muren te construeren, is dat ondoordringbaarheid geen kracht is. Om te vermijden, te ontsnappen, weg te rennen, te verbergen niet dapper is. Het is in feite wat diegenen doen die angstig zijn. Degenen die angstig zijn laten zichzelf nooit emoties voelen, bang dat zij niet in staat zullen zijn om de controle te handhaven. Degenen die angstig zijn construeren muren, bang dat zij niet in staat zullen zijn om de moed te weerstaan dat het neemt om echte intimiteit met anderen op te bouwen. Degenen die angstig zijn kijken naar gevoeligheid en zien zwakte. Degenen die angstig zijn kijken naar de kwetsbaarheid en zien gevaarlijke blootstelling. Degenen die angstig zijn kijken naar de wereld en zien een plaats waar zij zich tegen moeten beschermen.

Maar, wij hebben het allemaal verkeerd. Ik had het allemaal verkeerd. Het neemt ongelooflijk veel kracht om een zacht, zachtaardig hart te handhaven in zo een harde, hardvochtige wereld. Er is niets zwaks aan kwetsbaar te zijn, omdat de reden dat wij er allemaal zo bang van zijn en het aldus nadrukkelijk vermijden is omdat het zo angstaanjagend is.
Om kwetsbaar, openhartig/openlijk, en oprecht te leven neemt doorzettingsvermogen/vastberadenheid, neemt dapperheid, neemt veerkracht, neemt een emotioneel spierstelsel dat uitgeoefend en opgebouwd moet worden.
Jamie Varon

Vertaling: Cobie de Haan - http://www.denkmetjehart.blogspot.nl/
About the Author
Jamie Varon is a writer based out of Los Angeles. You can connect with her on TwitterInstagram, and at her Facebook page.

5 opmerkingen:

 1. Ik ben verbijsterd, ik lees mezelf. Ik dacht vanmiddag nog hoe sterk ik me voel nu ik weer kwetsbaar durf te zijn. Kracht vanuit het hart is niet omver te krijgen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben het helemaal met je eens Helena ♥♥♥ En Leuk natuurlijk dat je deze synchroniciteit tegenkwam...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die kom ik de laatste tijd veel tegen, toeval...?💖

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ineke
  Voor mij hetzelfde, ik lees mijzelf! En ik ben al een tijdje aan het kijken en voelen naar mijzelf toe. En dan komt de pijn en het weggestopte verdriet naar voren. Maar óók ineens beseffen dat ik écht contact maak met mensen, én ze durf toe te laten.
  Wauw!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geweldig, dit klinkt als een prachtige vooruitgang op je pad...

   Verwijderen