zaterdag, oktober 25, 2014

Gigantische Aarde-Gerichte X3.1 Zonne Vlam - 24 Oktober 2014Gigantische Aarde-Gerichte X3.1 Zonne Vlam - 24 Oktober 2014
***


SolarWatcher: Het Actieve Gebied 12192 liet een volgende enorme grote Zonnevlam vrij vandaag. Deze piekte tot een X3.1 om 21:40UT (23:40NL/B) Geassocieerd met deze gebeurtenis was een R3 Radio Black-out met een tijdsduur van 19 minuten. Deze langdurige gebeurtenis lijkt een CME te hebben maar deze is nog niet zichtbaar op de Satellietbeelden, dit actieve gebied was direct Aarde-gericht op het tijdstip van de uitbarsting en iedere uitgaande CME zal Aarde gericht zijn. Meer info wanneer Zonne beelden beschikbaar komen…
****
Spaceweather: Een volgende X-Vlam: Reuzen zonnevlek AR2192 is wederom op 24 Oktober (21:40UT/23:40NL/B) uitgebarsten, en produceerde een krachtige X3-klasse zonnevlam. Gebruik makend van een zonnetelescoop in zijn achtertuin, hield Sergio Castillo uit Corona, California de zonnevlek in de gaten toen het explodeerde en hij knipte de bovenstaande foto.

Een puls van Extreem UV straling vanuit de vlam ioniseerde de bovenste lagen van de atmosfeer van de Aarde, hetgeen een korte maar sterke black-out veroorzaakte van de HF radio communicaties aan de dagzijde van de Aarde. Dergelijke black-outs mogen opgemerkt worden door amateur radiowerkers, piloten en mariniers.
De Coronograaf data van het "Solar en Heliospheric Observatory" (SOHO) suggereert dat de explosie geen aanzienlijke CME richting onze planeet wegsmeet. (Het is interessant dat geen van de X-vlammen van dit actieve gebied tot dusverre een grote CME geproduceerd heeft) Als een resultaat, mag de Aarde-beïnvloeding beperkt zijn tot de radio black-out.
Vertaling: Cobie de Haan - http://www.denkmetjehart.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten